web stats

30 Ekim 2013 Çarşamba

National Geographic Fotoğraf Okulu(4 CD)

NG İnteraktif Fotoğraf Okulu - 4 CD
Özenle hazırlanmış bu 4 CD' de 8 konu bulunmaktadır. Uygulamalı program sayesinde diyafram ve enstantane ayarlarını kendiniz manuel yaparak doğru fotoğrafı çekebilirsiniz.
CD1
Gözlem Yapmak
- Temel Bilgiler
- Portreler
- Aile Fotoğrafları

Görüntüyü Oluşturmak
- Kompozisyon
- Manzaralar
- Kötü Havalar

CD2
Fotoğraf Makinesi
- Makine Türleri
- Anı yakalamak
- Yaban hayatı

Objektif
- Fotoğrafçının gözü: Objektif
- Mimari çekimler
- Yakın çekimler

CD3
Işık İle Yazmak
- Gece ve gündüz
- Olayları yakalamak

Film- Fotoğrafçının paleti
- Macera fotoğrafları

CD4
En iyiyi elde etmek
- Ekipman ve doğru pozlama
- Baskı altında fotoğraf çekmek
- Gerçeğin tanığı: fotoğraf

Yeni Ufuklar- Bilgisayar ve fotoğraf
- Dünyayı fotoğrafla tanıtmak



Leyla sevmek hoştur amma, Mecnun olmak başkadır başka

Bilgisayar işletmenliği 2.modül

İşletim sistemleri  2.Modül

21 Ekim 2013 Pazartesi

Bilgisayar İşletmenliği 1.modül notları

1.MODÜL (BİLGİSAYAR KULLANIMI)

BİLGİSAYAR NEDİR?
Bilgisayar; girilen verileri kullanıcının isteğine göre işleyebilen, veriler üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yaparak kullanıcıya tekrar sunabilen ve gerektiğinde bunları saklayabilen elektronik bir aygıttır. İnsan oğlunun kullandığı ilk hesaplama aracı olan abaküs, bilgisayarın (computer) atası sayılır. Daha sonra bu alanda yapılmış çok sayıda mekanik aygıt bilgisayarın bugünkü haline gelmesine neden olmuştur.
Ardından 1945 yılında ENIAC adı verilen ilk elektronik bilgisayar Amerika'da bir Üniversite de geliştirilmiştir. ENIAC, 30 ton ağırlığında, 20,000 vakum tüpünden oluşan dev bir makineydi.
VERİ NEDİR?
Bilginin, iletişim, yorum ya da işlem için uygun olarak formülize edilmiş şekilde gösterilmesidir. Diğer bir ifadeyle işlenmemiş ham bilgidir.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ
Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki ana bileşenden oluşur. Donanım ve yazılım birbirine bağlı kavramlardır.
DONANIM  : Bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. Yani dokunabildiğimiz bütün parçaları «Bilgisayar Donanımı» olarak adlandırılır. Bilgisayar kasası ve içindekiler; ekran, klavye, fare, yazıcı, tarayıcı, hoparlör ve mikrofon gibi birimler bilgisayarın donanım bileşenini oluştururlar.
YAZILIM : Hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım birimlerinin yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan programlardır. Bilgisayar içerisinde kullandığımız tüm programlar yazılıma örnektir. Microsoft Word,Paint,İnternet Explorer vb. gibi
YAZILIM ÇEŞİTLERİ
  Sistem Yazılımları: Bilgisayarı yöneten, denetleyen, kontrol eden yazılımlardır.  Örnek: İşletim Sistemleri (Windows)
  Uygulama Yazılımları: Kullanıcının özel gereksinimlerini karşıladığı yazılımlardır. Örnek: Office (Word, Powerpoint vb.), MSN Messenger gibi.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ
Bilgisayarları çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. En genel sınıflandırması şöyledir;
  Ana Bilgisayar : Ana bilgisayar, bir ağ yapısında bütün bilgisayarların bağlı olduğu çok yüksek kapasiteye sahip makinedir. Aynı anda yüzlerce kullanıcı tarafından kullanılabilir. Yan birimleri ve işlemcileri diğer bilgisayarlara göre daha güçlü olduğundan maliyetleri yüksektir.
  Mini Bilgisayar : Mini bilgisayarları tanımlamak için kullanılan PDA (Personel Dijital Assitant) sözcüğü, dijital özel sekreter anlamına gelmektedir. Küçük bir bilgisayar gibi çalışan PDA’da genel olarak isim ve adreslerin saklanabildiği bir veri tabanı, not defteri ve iletişim kurmayı sağlayan programlar yer alır.
  Ağ (Network) Bilgisayarı: Ağ bilgisayarları kişisel bilgisayarlar gibidir ancak bir ağa bağlı olarak çalışır. Ağa bağlı diğer bilgisayarlarla veri akışını sağlar. Bu şekilde bir ağa bağlı olarak çalışan bilgisayarlara terminal denir.
  Kişisel Bilgisayar (PC) : Kişisel bilgisayar, en yaygın kullanıma sahip bilgisayarlardır. PC (personel computer-kişisel bilgisayar) olarak da adlandırılır. Genelde evlerde ve ofislerde kullanılan bilgisayarlardır. Tek kullanıcı için tasarlanmıştır ancak bir ağa bağlı olarak da çalışabilir.
  Dizüstü (Laptop) Bilgisayar : Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayarlara yakın kapasitede olan ve çanta gibi elde taşınabilen bilgisayar türüdür. Yaklaşık bir kitap büyüklüğünde olmalarına rağmen kişisel bilgisayarların yaptığı tüm işlemleri yapabilirler. İçinde bulunan şarj edilebilir cihazlar sayesinde elektrik olmayan yer ve durumlarda da çalışması kullanıcıya büyük olanak ve kolaylık sağlar.
Bilgisayarlar kapasite, hız ve maliyet gibi alanlarda karşılaştırılabilir. Karşılaştırma yapıldığında kapasite, hız ve maliyet olarak Anabilgisayarlar diğer bilgisayarlara göre ön planda yer alır. En yüksek kapasite, en hızlı, en maliyetli bilgisayar Anabilgisayardır.
DONANIM BİRİMLERİ
A)   GİRİŞ AYGITLARI                                       B) ÇIKIŞ AYGITLARI
1.    Klavye                                                                 1. Monitör
2.    Fare                                                                      2. Yazıcı
3.    Tarayıcı                                                                3. Modem
4.    Modem                                                                 4.Çizici
5.    Mikrofon                                                               5.Hoparlör
6.    Dokunmatik Ekran                                               6.Projeksiyon Cihazı
7.    Barkot Okuyucu                                                   7. Kulaklık

BİLGİSAYARIN DONANIMLARI
DIŞ DONANIMLAR
KASA: Kasa Bilgisayarınızı oluşturan en önemli parçaları içinde barındıran donanımdır. Bilgisayar kasasını bilgisayarın kabuğu ve iskeleti olarak düşünebiliriz. Kasa, içerideki parçaları dışardan gelen etkilere karşı koruduğu için kabuğa, içine yerleştirilen parçalara destek olduğu ve onlar için askı görevi gördüğü için iskelete benzetilebilir.
MONİTÖR (EKRAN) :Monitörler bilgisayar ile kullanıcı arasındaki görüntülü iletişimi sağlayan çıkış aygıtlarıdır. Sık kullanılan iki tip monitör çeşidi vardır.                                 
1-LCD Monitör : LCD Monitörler çok incedirler, bu nedenle geleneksel CRT monitörlerin kapladığı yerden çok daha azını kaplarlar. Renk üretimleri mükemmeldir. Renk kontrastı iyidir, ancak mükemmel değildir. Fosfor temelli bir teknolojiye sahip olmadıkları için, aynı rengin aynı noktada uzun süre kalmasının yaratacağı problemler LCD ekranlarda görülmez.
 2- CRT Monitör: Plazma ve LCD monitör gibi rakipleriyle karşılaştırıldığında CRT monitörler, çalışma ilkelerinin bir sonucu olarak daha fazla yer kaplarlar ve daha ağırdırlar. Buna ek olarak güç tüketimleri de Plazma TV ve LCD monitör benzerlerinden daha fazladır. Ancak özellikle oyun oynayan kişiler, daha yüksek görüntü kalitesi için hala CRT monitörleri tercih etmektedirler. Fiyatı da daha uygundur.

FARE :Bilgisayar kullanıcıların en büyük yardımcısı olan Mouse (Fare) birçok işlemi hızlı bir biçimde yapmanızı sağlar. Farelerin hareketini alt taraflarında bulunan top sağlar. Günümüzde kablosuz ve topsuz olarak kullanılan lazer fareler bulunmaktadır.
İmleç: Farenin ekran üzerinde nerede olduğunu gösterir.
KLAVYE : Bilgisayarın en önemli giriş öğesidir. Bilgisayarınıza veri girmek amacıyla kullanılır. Klavyelerin üzerinde 105’e yakın tuş bulunmaktadır. Tuşların yerleşimine göre F ve Q olarak tuş düzenlemesi bulunmaktadır.
HOPARLÖR : Bilgisayarınızda çaldığınız müziğin, izlediğiniz filmin sesini dinlemek için kullanılırlar. Ses kartından aldığı bilgileri bizim anlayacağımız şekilde ses sinyallerine çevirerek ortama yayarlar.

İÇ DONANIMLAR
ANAKART: Bilgisayarımızın kasasına sabit olarak yerleştirilmiş, üzerinde sayısız elektronik parça bulunan ve bilgisayarın ana iskeletini oluşturan bir plakadır. Bilgisayar içindeki diğer bütün donanım birimleri anakart üzerinde toplanır ve anakart üzerindeki veri yolları vasıtasıyla sistem ve çevre birimleri arasındaki bilgi akışını sağlar.
İŞLEMCİ : Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren merkez birimidir. Bilgisayarımızın çalışmasını düzenler. İşlemci (CPU) genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. Bu nedenle bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı işlemcisinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir.
HARDDISK(SABİT DİSK) : Sabit Disk veri depolama amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Harddisk içerisinde bir veya daha fazla sayıda metal plaka bulunur. Bu plakaların her iki yüzeyi de bilgi depolayabilmek için manyetik bir tabaka ile kaplanmıştır.
Bilgisayara herhangi bir program yüklediğimiz zaman harddiske yüklenir. Herhangi bir programı sildiğimiz zaman harddisk ten sileriz. Günlük hayatta sık sık duyduğumuz format atma işlemi de Harddiskin içindeki verilerin komple silinme işlemidir. Şuan piyasa da 80 GB,160 GB, 320 GB,400 GB ve üzeri kapasiteye sahip ve değişik firmaların ürettiği harddiskler mevcut.
RAM BELLEK(GEÇİCİ BELLEK) : Bilgisayarın kısa süreli belleğidir. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM denen bu hafıza parçasında tutarlar. Bu yüzdendir ki RAM bilgisayarın performansında etkili parçalardan biridir. Günümüz bilgisayarlarında 1GB(1024 MB), 2GB(2048 MB),4GB(4096 MB) RAMler kullanılmaktadır.
ROM BELLEK : Rom bellek içerisinde sabit bilgilerin olduğu ve bu bilgilerin sadece okunabildiği bir bellek türüdür. İçerisindeki verilerden yararlanılabilir fakat hiçbir bilgi ROM belleğe yazılamaz.
EKRAN KARTI : Ekran kartı, bilgisayarın yaptığı işlemlerin sonuçlarını, monitörler ya da projeksiyon cihazları üzerinden bizim algılayabileceğimiz şekilde görüntülere(resim, yazı, harf gibi) dönüştüren bilgisayar parçasıdır.
SES KARTI : Bilgisayardaki verileri, bizim algılayabileceğimiz ses dalgalarına çeviren ayrıca mikrofonla ses kaydı yapıldığında da ses dalgalarını matematiksel bir dille dijital dünyaya sokan parçalara Ses Kartı denir.
AĞ (ETHERNET) KARTI : Bilgisayarımızın aynı ortamda bulunan diğer bilgisayarlara bağlanabilmesi için kullanılan bir karttır. Ethernet kartı ile oluşturduğumuz ağda bilgilerimizi diğer bilgisayarlar ile ortak kullanabiliriz.
Örneğin internet cafedeki bilgisayarlar birbirlerine bağlı oldukları için bir oyunu birden fazla kişi beraber oynayabilmektedir.
MODEM : Bilgisayarımızı internete bağlamaya yarayan donanımdır. İnternete bağlanmak için modemin yanı sıra bir telefon hattı ve internet bağlantısını sağlayacak bir aracı kurum gereklidir. Kablolu ve kablosuz çeşitleri bulunmaktadır.
YAZICILAR: Yazıcılar, bilgisayar ortamında üretilen şekil, grafik ve yazıların kâğıda aktarılmasını sağlayan araçlardır.
YAZICI ÇEŞİTLERİ
1.     NOKTA VURUŞLU YAZICILAR: Nokta vuruşlu yazıcılar daha çok muhasebe bölümlerinde, bankalarda vs. kullanılır. Yazma mantığı daktilo ile benzerlik gösterir. Bu yazıcıların yavaş yazması ve gürültülü yazması dezavantajlarıdır.
2.     MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR: Mürekkep Püskürtmeli yazıcılar  siyah/beyaz, renkli ve fotoğraf kalitesinde çıktı alabildikleri için ev ve iş yerlerinde kullanıma uygundur. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda iki tane kartuş vardır. Bu kartuşların bir tanesinde siyah diğerinde ise içinde üç renk bulunur.
3.     LAZER YAZICILAR: Hızlı, kaliteli ve çok fazla sayıda çıktı alabileceğimiz bir yazıcı tipi. Lazer yazıcılarda bilgileri kağıt üzerine aktarmak için toner kullanırlar. Günümüzde oldukça tercih edilen bir yazıcıdır.
TARAYICI: Tarayıcılar fotoğrafları ya da çeşitli dökümanları bilgisayar ortamında dijital bilgiler halinde görüntüleme işlemini gerçekleştiren cihazlardır.
ÇİZİCİ : Geniş formatlı yazıcı anlamına gelmektedir. Bilgisayar çıktılarını geniş formatta basabilirler. Günümüzde yazıcılar mimari proje , harita , kroki , fotoğraf basımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.

PROJEKSİYON CİHAZI(YANSITICI) : Bilgisayardan bilgi yada başka bir görüntünün duvara aktarılmasını yani yansımasını sağlayan araca projeksiyon denir. Genellikle büyük şirketlerde, idari kadronun eğitimi için sunumlarda kullanılsa da daha sonra toplu gösterim amacı olarak yaygınlaşmış ve son kullanıcı tabir edilen ev kullanıcısının bile alabileceği kadar fiyatları makul düzeye düşmüştür.

TV KARTI : Bu kartlar takıldığında bilgisayardan televizyon izlenebilir ve radyo yayınları dinlenebilir. TV ve Radyo kartı ayrı bire kart olabileceği gibi tek bir kart üzerinde ikisi birden yer alabilmektedir.

UPS (KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI): UPS (Kesintisiz güç kaynağı), kısa bir süreliğine de olsa asil güç kaynağının kesilmesi üzerine bilgisayarınızın çalışmaya devam etmesini sağlayan alettir. UPS ayni zamanda voltaj değişimlerine karşı bilgisayarınız korur.




VERİ DEPOLAMA AYGITLARI

DİSKET: Günümüzde eskisi kadar sık kullanılmayan disket verilerin taşınması ve depolanması için ilk kullanılan donanımlardandır. Kapasitesi 1.44 Mb dır. Kapasitesi yetersiz olduğu için kullanımı kalmamıştır.
CD : Compact Disc kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu donanım da amacı bilgilerimizi taşımak ve saklamaktır. 650 -700 Mb arası bilgi depolama ve saklama kapasitesi vardır. Diskete göre gayet yüksek kapasitelidir ve hızlı çalışır.
DVD: Hızla ilerleyen bilgisayar sektöründe geliştirilen yazılımların giderek daha fazla kapasiteye ihtiyaç duymaktadır. DVD lerin ortaya çıkmasında en büyük etken en önemli özelliği olan müthiş kapasiteleridir. DVD ler minimum 4.7 GB kapasitede üretiliyorlar.
DVD SÜRÜCÜSÜ: Bu cihazlar ile piyasadaki özel kaydedilebilir cdler,DVD ler üzerine bilgi kaydetme ve okuma işlemi gerçekleştirilebilir.
FLASH BELLEK (Taşınabilir Bellek) : USB veri transfer yolu ile çalışan Flash Bellekler, güç kesintisinde dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve tekrar tekrar yazılıp silinebilen bir bellek çeşididir. Günümüzde 1,2,4,8,16,32 GB kapasitelerde üretilmektedir.

KLAVYE TUŞLARI
TUŞ
GÖREVİ
ESC
Yapılan İşlemi İptal Etmekte Kullanırız
Tab
Metin yazarken belirli bir santim içerden yazmanız gerektiği zaman (Örn : Paragraf yapmak için) bu tuşu kullanırız.
Caps Lock
Sağ üst köşede yer alan Caps Lock ışığının durumuna göre sürekli büyük yada küçük harf için kullanılır. Eğer ışık yanıyorsa sürekli büyük sönükse küçük harfle yazarız
Shift
Metin yazarken bu tuşla beraber basıldığında o karakteri büyük harfle yazarız. Ayrıca tuşların üzerinde bulunan(! ‘ ^ + % & / ( ) = * _ ; : >) gibi 2.karakterleri yazmak içinde kullanırız.
Ctrl
Tek başına bir görevi yoktur. Bazı klavye kısa yol tuşlarını çıkarmak için kullanırız. Örnek:
Ctrl+X : Kes , Ctrl+C Kopyala, Ctrl+V Yapıştır Ctrl+z: Geri Al GİBİ
Alt
CTRL gibi tek başına bir görevi yoktur. Bazı klavye kısa yol tuşlarını çıkarmak için kullanırız. Örnek:
Alt+F4 Açık pencereyi kapatır.
Alt+ Tab pencereler arası geçiş yapar.
Alt Gr
Tuşların üzerinde bulunan 3.karakterleri göstermekte kullanırız (< > £ # $ ½ { [ ] } )
Enter
Yapılan işlemi onaylamakta kullanırız.
Back Space
Soldaki karakterleri silme işleminde kullanıyoruz.
Delete
Sağdaki karakterleri silme işleminde kullanıyoruz
Windows
Masa üstündeki Başlat menüsünü açma işleminde kullanıyoruz.
PrintScreen
Ekranın resmini çekme işleminde kullanıyoruz
Home
Metin yazarken bulunduğumuz satırın başına gitmek için kullanırız
End
Metin yazarken bulunduğumuz satırın sonuna gitmek için kullanırız
Numlock
Sağ bölmede bulunan rakamların kullanabilmesini sağlar
Space (Ara tuşu)
Yazı yazarken araya boşluk vermek için kullanırız
PageUp
Bulunulan sayfadan bir önceki sayfaya gitmekte kullanırız
PageDown
Bulunulan sayfadan bir sonraki sayfaya gitmekte kullanırız
FONKSİYON TUŞLARI (F1...F12)
Bu tuşların standart bir görevleri yoktur. Kullanılan programa göre değişik işlev yaparlar. Ama genellikle F1 tuşu yardım amacıyla kullanılır.

ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Bilgisayarda kullanılan ölçü birimlerinin en küçüğü BİTtir. Ölçü birimleri, işlemcideki, sabit diskteki ya da Ram’deki bilginin büyüklüğünü ifade eder. 1 ve 0’larla ifade edilir.
   Örneğin; klavyede K tuşuna bastığımızda, K’nın karakter karşılığı olan 10010110 sayılarına başmış oluruz. Bu sayılar bilgisayarın anlayacağı sayılardır.
  Bit = En küçük ölçü birimi
  8 BİT = 1 BAYT (8 Bit’in yanyana gelmesiyle oluşan ölçü birimidir.)
  1024 BAYT = 1 KİLOBAYT (KB)
  1024 KİLOBAYT = 1 MEGABAYT (MB)
  1024 MEGABAYT = 1 GİGABAYT (GB)
  1024 GIGABAYT = 1 TERABAYT (TB)
Büyükten küçüğe doğru sıralarsak;
Ø  TERABAYT (TB)
Ø  GIGABAYT(GB)
Ø  MEGABAYT(MB)
Ø  KİLOBAYT(KB)
Ø  BAYT
Ø  BİT
VİRÜSLER
Çalıştığında bilgisayara zarar veren ve çoğalma (diğer dosyalara ve bilgisayarlara yayılma, bulaşma) özelliğine sahip bilgisayar programlarıdır.
Virüslerin bilgisayarlara verileceği zarar, programlanma biçimine göre değişir. Bir kısmı dosyalara bulaşırken bir kısmı doğrudan bilgisayarın sistem alanına yayılır.
Virüslerden korunmanın en etkili yolu, Anti virüs programları kullanmaktır. Bu programlar virüsleri bulur, temizler ve virüslere karşı koruyucu bir kalkan (karantina) oluşturur.
Günümüzde virüslerin en yaygın bulaşma yöntemi flash diskler vasıtasıyla olmaktadır.

AĞ NEDİR?
Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Bilgisayar Ağları genelde iki şekilde sınıflandırılır:
¢  LAN (Local Area Network – Yerel Alan Ağları)
¢  Adından da anlaşılabileceği gibi bir yerleşke veya bir kurum içerisinde oluşturulan, dışa kapalı ağlardır. Bilgisayarlar arası uzaklık birkaç kilometreden fazla değildir. Bilgisayarlar küçük bir coğrafi alan içerisindedir. Örnek olarak, evlerde veya işyerlerinde oluşturulan ağlar yerel alan ağlarına girer.
¢  WAN (Wide Area Network – Geniş Alan Ağları)
Birbirlerine çok uzak yerel ağların bir araya gelerek oluşturduğu geniş ağlardır.
Ağlar arası bağlantı fiber optik bir kablo ile olabileceği gibi uydular üzerinden de sağlanabilir. Örnek olarak İNTERNET verilebilir.
Bilgisayarları ağ kullanarak birbirine bağlamak ve bilgi paylaşmak için her bilgisayarda bir ETHERNET KARTI’na ihtiyaç vardır. Bu kart ağ kabloları aracılığıyla bilgisayarları birbirine bağlar.


İNTERNET NEDİR?
İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
KULLANIM ALANLARI
Ø  Yazılı, sözlü, görüntülü haberleşme sağlanabilir.
Ø  Eğlence amaçlı kullanılabilir. (Okey, tavla, oyun, video, MP3)
Ø  E-posta ile bir veya daha fazla kişiye mesaj ve dosya gönderebilirsiniz.
Ø  Online (Çevrimiçi) sohbet edebilir, bilgi alış verişinde bulunabilirsiniz.
Ø  Sesli ve görüntülü konferans düzenleyebilir veya bir kişi ile iletişim kurabilirsiniz.
Ø  Alış veriş yapabilirsiniz.
Ø  Bilgisayarınızdan (havale, hesap kontrolü vb) bankacılık işlemlerini yapabilir.
Ø  İnternet’teki reklam sektörünün sağladığı reklam avantajlarını kullanarak para kazanabilirsiniz.

Dosya veya bilgileri bilgisayarımıza aktarabiliriz. Bu işleme (Download = indirme)
Kendi bilgisayarınızdaki dosyaları İnternet’teki web sayfamıza yükleyebiliriz bu da (Upload = yükleme)
İnternete bağlanabilmek için bir TELEFON hattına, bir modeme ve bir servis sağlayıcısına (ISS) ihtiyacımız vardır.

İNTERNET ADRESLERİNİN YAPISI
Örneğin      www.kaptanpasa.k12.tr
www (World Wide Web) :             Geniş dünya ağı
kaptanpasa:                                  Bu kısma “Alan Adı” denir. Her adres için farklıdır. Siteyle ilgili ipucu verir.        
                                                     (bu örnekte Kaptanpaşa)
k12:                                               Sitenin türünü belirten uzantısıdır. (bu adreste MEB Okul Siteleri-
                                                      İlköğretim ve Liseler)
tr:                                                   Ülke kodu kısaltmasıdır. (bu adreste Türkiye)



İNTERNET SİTE UZANTILARI
İnternet Sitesinin türünü belirten uzantıdır.
            com (commercial): Ticari siteler için kullanılır.
            gov (government): Resmi kurumlar için kullanılır.
            edu (education): Üniversiteler için kullanılır.
            org (organization): Organizasyonlar, vakıf siteleri için kullanılır.
            k12: İlköğretim ve liseler için kullanılır.
            mil (military): Askeri siteler için kullanılır.
            net (network): İletişim ağları ile ilgili kuruluşlar için kullanılır.

İŞLETİM SİSTEMİ
Bilgisayarlarda işletim sistemi, donanımın doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.
En yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki ana grupta toplanabilir:
Microsoft Windows(XP,VISTA,7,8) grubu ve UNIX benzeri işletim sistemlerini içeren grup (bu grup içinde pek çok Unix versiyonu, Linux ve Mac OS sayılabilir).
MASAÜSTÜ: Bilgisayarı açtığımızda karşımıza gelen  ilk ekran görüntüsüdür. Masaüstünde program, dosya ve klasör simgeleri bulunur.
GÖREV ÇUBUĞU: Ekranın altında bulunan GÖREV ÇUBUĞU, açık program ve dosyaların pencerelerini temsil eden düğmelerin yanı sıra, program hizmetleri ve komutlarını çalıştırmak için tıklanabilen düğmelerden oluşur.
KISAYOL : Her bir dosya veya klasör sabit diskte bir yerde bulunur. Bu yeri hatırlamak bazen zor olabilir. Böyle durumlarda KISAYOL oluşturarak hızlı bir şekilde istenilen yere ulaşılır. Masaüstündeki yada bilgisayarın herhangi bir yerindeki kısayol simgelerinin sol altında bir OK bulunur.
DOSYA: Dosya, bilgi (örneğin, metin, görüntü veya müzik) içeren bir öğedir. Bilgisayarınızda, dosyaların simgesine bakarak dosya türünü tanımayı kolaylaştırmak üzere simgelerle gösterilir.
*        Dosya açmak için bununla ilişkili bir programınız olması gerekir. Bu, genelde dosyanın oluşturulmasında kullanılan programın aynısıdır.
*        Dosyalar, dosya ismi ve bir uzantıdan oluşur. Dosya adı ile uzantısı arasında bir nokta bulunur. Dosya uzantıları genelde 3 harften oluşur. Dosya adı verilirken Türkçe karakterler de kullanılabilir.
*        Dosya adında \ / : * ? ‘‘ < > | karakterleri bulunamaz.
ÖRNEK: bilgisayar kursu.doc gibi
KLASÖR: Klasör, dosyalarınızı depolayabileceğiniz bir taşıyıcıdır. Masanızda binlerce kağıt dosyanız olsaydı, istediğiniz dosyayı gerektiğinde bulmak nerdeyse imkansız olurdu. Bu nedenle, kişiler genellikle dosya kağıtlarını dosya dolabındaki klasörlere depolarlar. Bilgisayarınızda klasörler aynı şekilde çalışır. Klasörlerin uzantısı olmaz.
Günlük hayatımızda bilgisayarda kullandığımız klasörün kullanım amacı;
1. Aynı özellikteki dosya ve belgeleri bir arada tutmak.
2. Karışıklığı önlemek ve bir düzen sağlamak.
3. Konu ile ilgili bir dosyaya da belgeye daha kolay ulaşmak.
4. Konu ile ilgili bir dosyaya da belgeleri diğerlerinden ayırt etmek.

DENETİM MASASI
Windows ayarlarını değiştirmek için Denetim Masası'nı kullanabilirsiniz. Bu ayarlar Windows görünümü ve çalışmasıyla ilgili olan hemen her şeyi denetler ve Windows'u tam istediğiniz gibi ayarlamanıza olanak sağlar.


DENETİM MASASI ÖGELERİ
A)   PROGRAMLAR VE ÖZELLİKLER : Bilgisayarlar genellikle, önceden yüklenmiş programlarla birlikte gelir ancak kaldırmayı tercih edebileceğiniz bazı programlar da bulunabilir. Bu programları bilgisayardan kaldırmak(silmek) için bu ögeyi kullanabiliriz.
B)   KULLANICI HESAPLARI : Kullanıcı hesapları, bilgisayarı birden çok kişiyle paylaşmanızı ve aynı zamanda kendi dosya ve ayarlarınıza sahip olmanızı sağlar. Her kişi kendi kullanıcı hesabına bir kullanıcı adı ve parolayla erişir.
C)   BÖLGE VE DİL : Windows'un bilgi (örneğin, tarihler, saatler, para birimi ve ölçü birimleri) görüntüleme biçimini bulunduğunuz ülkede veya bölgede kullanılan standartlara veya dile uygun olacak şekilde değiştirebilirsiniz. Ayrıca klavye dilini  ( F veya Q)değiştirebileceğimiz ayarlar burada bulunmaktadır.



E-POSTA( E-mail)
Elektronik posta ya da kısa adıyla e-mail, bilgisayar ağlarında kullanıcılarının birbirleriyle yazılı olarak haberleşmesini sağlayan bir yoldur. Birisine bir e-posta gönderdiğinize göre bu postanın gideceği bir geçerli adres olmalı. Elektronik ortamda bu adres, "e-mail (e-posta) adresi" olarak adlandırılır.

kullanıcıadı@servis_sağlayıcı

E-posta adreslerinin kullanıcı adı kısmında Türkçe karakterleri kullanamayız.   (ş,ç,ğ,ı,ö,ş,ü gibi)
TO (KİME) : E-posta'yı göndereceğimiz kişilerin e-posta adresleri yer alır. Gönderilecek kişi sayısı 1'den fazlaysa adresler aralara virgül veya noktalı virgül konarak (bazı sistemlerde bir boşluk bırakılarak) yazılır.
SUBJECT(KONU): Bu alana, e-posta içeriğine uygun çok kısa bir tanım yazılır. (Acil, toplanti duyurusu, Çok hastayım, Beni hemen ara vb gibi)
Attachment (Eklenmiş Dosya) : E-posta larla birlikte postanın sonuna eklenerek bir dosya da gönderilebilir. Bu alana eklenecek dosya yüklenir.

İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMELLERİ
İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?
Bilgisayarlarda işletim sistemi, donanımın doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem
işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.
En yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki ana grupta toplanabilir: Microsoft Windows grubu ve
UNIX benzeri işletim sistemlerini içeren grup (bu grup içinde pek çok Unix versiyonu, Linux ve Mac OS
sayılabilir)
Bir İşletim Sisteminin Bileşenleri
Bir işletim sistemi, kavramsal olarak, üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşur:
1. Kullanıcı Arayüzü
Genel olarak arayüz, herhangi bir şeyin kullanımını ya da onda etkileşimi sağlayan kısım olarak
düşünebilirsiniz. Bir bilgisayarın arayüzü klavye ve fare ile monitörde gözüken ve bilgisayarı birçok farklı iş için kullanabilmemizi sağlayan yazılımlardan oluşur.
2. Çekirdek
Çekirdek, diskteki dosyaların izlerini tutar, programları başlatır ve yürütür, belleği ve çeşitli süreçlerin
kaynaklarını düzenler, ağdan paketleri alır ve gönderir, vb... Çekirdek kendi başına çok az iş yapar, fakat diğer servislerin kullanabileceği araçları sağlar.
3. Dosya Yönetim Sistemi
Genelde işletim sistemleri hiyerarşik dosya yönetim sistemini kullanır. Bu sistem ağaç yapısı adı verilen klasörler içerisinde dosyaları organize eder. Bu klasör sisteminin başlangıç noktası kök dizindir (örnek  C: sürücüsü gibi)
Sürücü: Dosya ve klasörlerin saklanabileceği fiziksel ortamlardır ve alfabede bulunan harfler ile temsil
edilirler. Disket sürücüler A veya B harfi ile Harddiskler ise C ve sonrasında gelen harfler ile temsil edilirler. CDROM,
DVD-ROM flash bellek vb. diğer aygıtlar ise Harddiskten sonra gelen harfler ile temsil edilirler.
Klasör: Sürücüler içerisinde bulunan ve dosyaları gruplamak amacı ile kullanılan grup isimleridir.
Dosya: Verilerin bir arada tutulduğu ortamlara dosya denir. Bilgisayarda yaptığımız her işlem dosyalar
aracılığı ile yapılmaktadır.
SİSTEM BAKIMI PROGRAMLARI
DİSK BİRLEŞTİRİCİ
Sabit disk üzerinde dağınık halde bulunan dosya parçalarını yan yana getiren disk birleştirme özelliği, sabit diskin işlem performansını artırır.
Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları>Disk Birleştiricisi şeklinde ulaşıyoruz.

DİSK TEMİZLEME
Disk Temizleme aracı, sabit diskinizde yer açmak için, bilgisayarınızda bulunan ve artık gerekli olmadığına karar verdiğiniz geçici dosyaları bulur ve kaldırır. Eğer isterseniz Disk Temizleme'yi düzenli olarak çalışacak şekilde zamanlar ve çalıştırmayı hatırlamak zorunda kalmazsınız.
Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları>Disk Temizleme  şeklinde ulaşıyoruz.

SİSTEM GERİ YÜKLEME
Sistem Geri Yükleme, daha önceki bir tarihe ait sistem dosyalarını bilgisayarınıza geri yüklemenize yardımcı olur. Bu, e posta, belgeler veya fotoğraflar gibi kişisel dosyalarınızı etkilemeden bilgisayarınızdaki sistem değişikliklerini geri alma yoludur.

GÖREV ZAMANLAYICI
Görev zamanlayıcı istediğimiz herhangi bir programı istediğimiz bir zamanda otomatik olarak çalıştırmaya veya görüntülemeye yarar.
Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları> Görev Zamanlayıcı  şeklinde ulaşıyoruz.

WINDOWS KOLAY AKTARIM
Yeni bir kişisel bilgisayara geçerken, Windows Kolay Aktarım dosyalarınızı, e-postanızı, resimlerinizi ve ayarlarınızı taşımanıza yardım eder.
Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Sistem Araçları> Windows kolay Aktarım şeklinde ulaşıyoruz

SANAL BELLEK
İşletim sistemlerinin birçoğu diski (sabit disk) RAM belleğin bir uzantısıymış gibi kullanan ve böylelikle fiziksel belleğin görünürdeki miktarını arttırır. Bu şekilde oluşturulan belleğe sanal bellek denir.

IP ADRESLERİ
Ağlara bağlı cihazların,bilgisayarların ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir. IP adresleri her biri onlu sayı 0 ile 255 arasında olan 4 gruptan oluşur.
Örneğin 179.23.45.0  gibi bir IP adresi
BIOS (Basic Input/Output System; Temel Giriş/Çıkış Sistemi)

Bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır. BIOS yazılımı bilgisayarda ROM bellekte kuruludur ve bilgisayar açılırken bilgisayar tarafından işletilen ilk koddur. Bilgisayarınız açıldığı anda ekranın altında BIOS’a nasıl gireceğiniz yazar. Burada DELETE veya F2 tuşuna basmamızı ister.